Przepisy na nalewki

Rozróżniamy kilka rodzajów nalewek między innymi nalewki owocowe, ziołowe oraz nalewki lecznicze. Poniżej zamieszczamy zbiór kilkudziesięciu przepisów podzielonych na kategorie. Przypominamy jednocześnie o podstawowych zasadach przygotowania nalewki. Aby nalewka posiadała intensywny kolor oraz aromat powinna być zalewana alkoholem o mocy nie większej niż 65%. Do nalewek dodajemy owoce bardzo dojrzałe. Im więcej w nalewkach naturalnego barwnika i aromatu tym lepiej. Aby aromaty i barwniki zostały dobrze wydobyte musi być zachowana właściwa proporcja alkoholu w nalewie. Przyjmuje się, że powinna być w granicach od 45-50%.

Każdą przygotowaną nalewkę należy odstawić do klarowania. Ta czynność ma za zadanie spowodowanie osadzenia się osadu na dnie. W takim przypadku wystarczy przy użyciu rurki zlać płyn z wierzchu natomiast pozostały osad możemy przefiltrować.
Nalewki przechowujemy im dłużej tym lepiej. Należy jednak pamiętać, że nalewki z owocami powinny stać najwyżej 4-6 tygodni po tym okresie owoce powinny być z nalewki usunięte. Gotowe nalewki najlepiej przechowywać w ciemnych chłodnych miejscach najlepiej w ciemnych butelkach. Nalewki owocowe oraz korzenno ziołowe z każdym rokiem się uszlachetniają.

1. NALEWKI owocowe i ziołowe
2. NALEWKI lecznicze

oraz pory roku:

3. NALEWKI Wiosenne
4. NALEWKI Letnie
5. NALEWKI Jesienne
6. NALEWKI Zimowe

Możesz nam pomóc przy rozbudowie zbioru przepisów dodając swój przepis.

Nalewki przepisy