Nalewka korzenno-ziołowa

Nalewka ziołowo-korzenna działa wzmacniająco. Przyspiesza trawienie oraz pobudza wydzielanie soków. Reguluje perystaltykę jelit i działa wiatropędnie. Stosuje się ją kilka razy dziennie po dwie łyżki stołowe.

SKŁADNIKI:

3l alkoholu 70%

1/2 l wody

pół kilo cukru

2 laski wanilii

3 g zmielonych goździków

5 g ziela hyzopu, cząbru, gałki muszkatołowej, cynamonu, liści szałwii lekarskiej, imbiru, czarnych owoców jałowca, angielskiego ziela

10 dag skórki pomarańczowej i cytrynowej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Zmieszać wszystkie składniki (prócz wody i cukru) i zalać alkoholem. Po 3 miesiącach dodać ciepłą wodę wymieszaną z cukrem i odstawić na miesiąc.  Po tym okresie nalewka jest już gotowa do spożycia.