Nalewka z lipy

Sposób przygotowania: Trzy tygodnie przed kwitnieniem lipy przygotowujemy miodówkę: Zagotowujemy dwie szklanki wody z goździkami. W przestudzonej wodzie rozpuszczamy miód dolewamy dwie szklanki spirytusu mieszamy i przelewamy do słoja.
W słoneczny dzień zbieramy w pełni rozwinięte kwiaty lipy. Dodajemy je do miodówki i odstawiamy na trzy tygodnie. Co dwa dni mocno wstrząsamy. Po tym czasie alkohol zlewamy przez sito. Z połowy limety ścinamy cienko/ skórkę i w małym słoiczku zalewamy ją 50ml spirytusu. Po 2 dniach dodajemy do lipówki 2 łyżeczki ekstraktu wraz z sokiem wyciśniętym z limety oraz cytryny. Nalewka powinna dojrzewać pół roku.

Składniki:
2 szklanki i 50ml spirytusu
2 szklanki płynnego miodu lipowego
1,5 szklanki kwiatów lipy
2 goździki
1 limeta
1/2 cytryny